Muziektherapie is een effectieve behandelvorm voor volwassenen met diverse problematieken. Bijna iedereen heeft wel affiniteit met muziek. Muziek kan daarom een veilige en vertrouwde ingang zijn om aan problematiek te werken. Muziektherapie werkt op het verbeteren van het zelfbeeld, het verminderen van stress en de rouwverwerking.
Waarbij wordt muziektherapie ingezet?
- AD(H)D
- Autisme
- Stressklachten en burn-out
- Depressie / stemmingsklachten
- Laag zelfbeeld
- Identiteitsproblematiek
- Rouwverwerking
Muziektherapie wordt gegeven vanuit de visie dat de iedereen zowel krachten als uitdagingen heeft. In de therapie wordt er altijd aangesloten bij de kracht, mogelijkheden en interesses van de cliënt. Op die manier kan er een vertrouwensband en dus veiligheid ontstaan. Vervolgens kan er via de muziek aan behandeldoelen worden gewerkt.
Aan welke doelen kan er gewerkt worden binnen muziektherapie?
- Verminderen van onrust/stress
- Verbeteren van het zelfbeeld
- Vergroten van het zelfvertrouwen
- Verbeteren van de stemming
- Ontwikkeling van sociale vaardigheden
- Ontwikkeling van vaardigheden rondom plannen en structureren
- Emotieregulatie
- Omgaan met grenzen, grenzen aangeven
- Rouwverwerking
Wanneer is muziektherapie passend?
De belangrijkste voorwaarde voor muziektherapie is dat je enige affiniteit met muziek hebt. Dit hoeft niet te betekenen dat je een instrument kan bespelen of moet kunnen zingen: als je maar plezier beleeft aan muziek in welke vorm dan ook, is dat voldoende. Vervolgens gaat de muziektherapeut samen met jou ontdekken welke vorm van muziektherapie bij jou past: muziek luisteren, een instrument leren bespelen, improviseren, zingen, liedjes schrijven, of een combinatie van deze dingen.
Binnen het behandeltraject wordt regelmatig geëvalueerd.
Voor meer informatie, tarieven of een vrijblijvende kennismaking, neem contact op via mail: info@muziekpraktijk.com